Çevresel gürültü ölçümü çevre mevzuatı kapsamında yer alan Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği ile gürültü kirliliğinin kontrolü sağlanır.Çevresel gürültü ölçümleri iş yeri, atölye, eğlence yerlerinde gerçekleştirilir. Genellikle halk arasında ses ölçümü, gürültü ölçümü, desibel ölçümü olarakta adlandırılmaktadır. Canlı müzik izni almak veya belediyelere yapılan şikayetleri değerlendirmek amacı ile çevresel gürültü ölçümü yapılır. Çevresel gürültü ölçümleri il çevre ve şehircilik müdürlüğü veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından istenen ölçümlerdir.
Müzik Yayın İzni belgesi, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 30.11.2022 tarihinde güncellenen Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği’ne göre gerçek enstrüman ve/veya seslerle, banttan ya da elektronik olarak yükseltilmiş ses kaynağı kullanılarak müzik yayını yapılan tüm düğün salonları, kafe, bar ve gazino işletmelerinin almakla yükümlü olduğu ölçüm sonucunda alınan bir rapordur. 6 yıllık uzman ekibimizle ile işletmelere AROK Akademi Çevresel Gürültü Ölçümlerinde danışmanlık hizmeti gerçekleştirmektedir.
Çevresel gürültü ölçümü işletme müzik faaliyeti yapmaya karar verdikten sonraki aşamada yapılması gereken yada hali hazırda müzik faaliyeti olup gürültü ruhsatı olmayan işletmelerde resmi makamların herhangi bir denetim süreci sırasında talep etmesi halinde yapılması gereken ölçümdür.
Çevresel gürültü ölçümü süreci işletmedeki müzik faaliyeti olan yerin keşfi, ölçüm noktalarının ve müzik yayın zamanının belirlenmesi, tekliflendirilmesi, ölçümün yapılması, yapılan ölçümün raporlanması ve verilen raporla işletmenin il çevre müdürlüklerine müracatta bulunması olarak özetlenebilir.
Eğlence yerleri (düğün salonu, kafe, bar, gazino vb.) için T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayınlanan Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği Madde 11’de belirtilen aşağıdaki şartların sağlanma zorunluluğu bulunmaktadır. Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği Madde 11 aşağıdaki gibidir:
Yerleşim alanlarında çevresel gürültüye neden olan müzik yayını yapan işyerleri ve deniz araçları Ek-2’de yer alan hükümleri sağlar.
İl Müdürlüğü tarafından müzik yayını yapan işyerlerine ve deniz araçlarına akustik rapor hazırlattırılır, değerlendirilir, müzik yayın izni verilir.
Müzik yayın izin belgesine ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.
Müzik yayını yapan deniz araçlarının, müzik yayını yapabileceği sahaların sınır koordinatları İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile belirlenir.
Müzik yayını yapan deniz araçlarının belirlenen koordinatlar dışında faaliyet göstermesi durumunda idari yaptırım uygulanır.
Müzik yayını yapan deniz araçlarından yayılan çevresel gürültü düzeyi, İl Müdürlüğü tarafından kıyıda belirlenen noktalarda, sürekli izleme sistemi ile ölçülür.
İl Müdürlüğü tarafından müzik yayını yapan işyerlerinin bulunduğu alanlarda Ek-2’deki Tablo 1’de yer alan sınır değerlerin sağlandığını tespit etmek üzere, ilgili idarenin elektronik olarak bilgilendirileceği çevresel gürültü sürekli izleme sistemi kurdurulur.
İlgili idare ses basıncı düzeyini kontrol altında tutmak amacıyla akustik planlama yaptırabilir ve ses gücü sınırlayıcı sistemler kurdurabilir.
Birden fazla müzik yayını yapan işyerinin veya müzik yayını yapan deniz aracının bir arada ve aynı anda faaliyet gösterdiği alanlarda, ilave gürültü kontrol tedbirleri belirlenebilir.
Kurulması planlanan müzik yayını yapan işyerlerinin ilgili mevzuatta belirtilen yer seçimi ve planlamasında, stratejik gürültü haritaları ve stratejik gürültü eylem planları dikkate alınır.
Aynı takvim yılı içinde üç defa bu Yönetmelik hükümlerinin ihlalinin tespiti halinde İl Müdürlüğü tarafından müzik yayın izni iptal edilir. Müzik yayın izni iptal edilen işyeri iki takvim yılından sonra müzik yayın izni için tekrar başvurabilir.
Teklif ve uzman görüşleriniz için bizlere ulaşın.